9,4 Webwinkelkeur score
Gratis verzending boven € 100,-
Vakkundige live chatsupport
Scherpste aanbiedingen
9,4 Webwinkelkeur score
Gratis verzenden boven € 100,-
Vakkundige chatsupport
CV pomp
De CV pomp (of circulatiepomp) is het belangrijke onderdeel van de CV installatie. De CV pomp zorgt ervoor dat het, door de cv-ketel verwarmde water, door uw leidingsysteem wordt gepompt zodat het kan worden afgegeven aan uw radiatoren, vloerverwarming en sanitaire voorzieningen. De CV pomp is veelvuldig in gebruik waardoor deze na verloop van tijd dien te worden vervangen. Meer informatie over de CV pomp
Niet gevonden wat u zocht?
Doorzoek het gehele assortiment met de zoekfunctie bovenaan de pagina.
Meer informatie over de CV pomp
Wat is een circulatiepomp voor de CV?
Een circulatiepomp is onlosmakelijk verbonden met de centrale verwarming in huis. Een dergelijke CV pomp behoort samen met het expansievat tot één van de belangrijkste onderdelen van een cv-ketel. Een expansievat houdt de druk in de leidingen onder controle, terwijl een circulatiepomp ervoor zorgt dat het warme water wordt rondgepompt.
Werking
Een circulatiepomp werkt in combinatie met de thermostaat. Zodra de kamertemperatuur verder zakt dan gewenst, treedt de pomp in werking. Deze zorgt ervoor dat het verwarmde water op de juiste manier door de leidingen wordt getransporteerd. Als de gewenst temperatuur is bereikt, slaat de pomp automatisch uit. De meeste cv-ketels zijn al voorzien van een cv-pomp.
Toch is het in sommige gevallen noodzakelijk dat er gebruikt wordt gemaakt van een extra pomp. Bijvoorbeeld als je binnen de woning gebruikt maakt van vloerverwarming. Er wordt in sommige gevallen ook een extra pomp geplaatst als er bovengemiddeld veel radiatoren aanwezig zijn in een woning, of als diverse ruimtes gelijktijdig verwarmd moeten worden.
Verbruikt een extra CV circulatiepomp meer energie?
Een extra circulatiepomp in huis zorgt uiteraard voor meer energieverbruik. Toch kan dit beperkt worden door het kiezen van de juiste pomp. Tegenwoordig worden dergelijke pompen steeds energiezuiniger. Daarnaast zorgen ze voor een uitstekend rendement als ze op de juiste manier zijn afgesteld. Een goede volautomatische verbruikt tot wel 70% minder energie dan een oude circulatiepomp. Daarnaast heeft een circulatiepomp vaak meerdere energiebesparende standen.
Zelf installeren? Is dat mogelijk?
Een cv-pomp zelf vervangen is niet moeilijk. Sterker nog, daarvoor hoef je geen ervaren klusser te zijn. Het vervangen van de circulatiepomp begint met het afsluiten van het water en de stroom van de verwarmingsketel. Schroef de oude pomp los van de ketel, plaats het nieuwe exemplaar tussen de houders en sluit opnieuw de watertoevoer en de stroom aan.
Als je liever niets aan het toeval over wilt laten of als je totaal geen kennis hebt van cv-installaties, dan kun je het plaatsen van een circulatiepomp beter aan de vakman overlaten. Je kunt dan direct genieten van een goed en gelijkmatig verwarmde woning.